Köşk Ziraat Odası

Vatan Hürriyet Ekmek

ZOBİS
ZOBİS
Köşk Ziraat Odası > Başkanımız

Başkanımız

    



                                                                                                           Veli TUNA

                                                                                                Köşk Ziraat Odası Başkanı

 

      2005 yılında faaliyete başlayan Köşk Ziraat Odası; göreve geldiği günden itibaren çalışmalarımızı büyük bir titizlik, özen ve yenilikçi arayışlar içinde geçirmektedir. 2020 yılı itibariyle İlçemize bağlı 28 mahallede odamıza kayıtlı toplam 7422 çiftçimizden 3577 çiftçimiz faal olarak tarımla uğraşmaktadır.

     İnsanların temel yaşam maddeleri olan besinler ve içecekler doğrudan tarımla bağlantılıdır. Türk tarımı ve çiftçisi için son derece önem verdiğimiz “Daha iyi bir yaşam için sağlıklı gelecekler” tanımıyla geleneksel tarım yöntemlerinden hızla çağdaş ve teknolojik tarım uygulamaları ile organik tarım faaliyetleri aktifleştirilmiştir. Bu gelişmeler çerçevesinde Aydın’ımızın organik tarım ile tanışmasıyla birlikte Köşk çiftçileriyle uyumlu olarak Organik tarıma geçişler hızlandırılmış ve 17.251 dekar (350 kişi) tarım sahasında organik tarıma geçilmiştir. Ayrıca odamızda iyi tarım uygulaması da yapılmaktadır. Bu kapsamda 14.452 dekar ( 209 kişi ) tarım arazisinde iyi tarım uygulaması yapılmıştır.

 

Odamıza kayıtlı bazı ürünlerimiz

 

İncir: 2020 yılında 9,721 da

Zeytin: 2020 yılında 37,986 da

Kestane: 2020 yılında 7,188 da

Çilek: 2020 yılında 3,778 da

Pamuk: 2020 yılında 3,530 da

 

Tarımın sosyo-ekonomik hedeflere ulaşmasındaki eğitim desteği düşünülürse; tarım kesiminde artık bilgili, bilinçli ve hepsinden önemlisi “Sertifikalı Üreticiler” ya da “Ara Elemanlar” yetiştirme hedefi ile bölgemizde “Donanımlı Üretici Yetiştirme Bilincini” ilke edindik. Köşk Ziraat Odası olarak Adnan Menderes Üniversitesi Ziraat Fakültesi, İngiltere Swansea Üniversitesi’nden Prof. Dr. Tarıq Butt ve üreticilerimiz ile daha iç içe, daha kaynaşmış, bütünleşmiş bir şekilde çalışarak ve sahaya inerek kestane kurtlarıyla ilgili çalışmalar yapıldı. Ayrıca İncir, Zeytin, Pamuk, Çilek ve Narenciye tarımı ürünlerinde görülen; Zeytin Sineği, Akdeniz Sineği, İncir Kurtları, Çilek Siyah Kök Çürüğü ile mücadele ve ilaçlama çalışmalarımız tarımsal ürün hazırlama ve tarımsal hasat dönemlerinde devam ediyor.

Çiftçilerimizin daha iyi hizmet alabilmeleri için tarım danışmanlarımızla mahalle toplantıları, tarla günleri yaparak çiftçilerimizin bilinçli olması için bilgiler verildi. Odamız bünyesinde açılan ilaç bayi ile çiftçilerimize hizmet vermekteyiz.

     Günümüz şartlarına uygun “Güçlü Türkiye için Güçlü Tarım Sektörü” anlayışıyla ülkemizde düzenlenen fuar takvimi odamız tarafından takip edilerek; Köşk Çiftçilerimiz için fuar gezileri (Konya, Adana, Kayseri, İzmir, Nazilli, Aydın, Denizli fuarları) düzenleyerek teknolojik gelişmeleri ve tarımsal ürün çeşitliliğini yakından izleme imkânı sunup değişim ve gelişmeleri tarım uygulamalarımıza kazandırıyoruz. Tüm bu araştırma ve gelişmelerin ar-ge çalışmalarını yapan odamız personeli; tarımı destekleyen kurum ve kuruluşların hazırlamış oldukları makine, araç ve ekipman desteklemelerinin çiftçimize kazandırılması anlamında başarıya ulaşmıştır.