Köşk Ziraat Odası

Köşk Ziraat Odası > Bölgemiz

Bölgemiz

İLÇEMİZİN KONUMU

İlçemiz güneyden ve batıdan Aydın Merkez, doğudan Sultanhisar, kuzeyden Ödemiş ilçeleri ile sınır bulunmaktadır. İlçe merkezi, Menderes Vadisinin kuzeyinde, il merkezi de 18 Km uzaklıkta Aydın-Denizli kara yolu üzerinde kurulmuştur. Güneyi ova olan İlçemiz kuzeye gittikçe daha engebeli ve yüksek bir arazi yapısına dönüşmüştür.

İLÇE HARİTASI

İLÇE ADININ KAYNAĞI

İl merkezine 18 km uzaklıkta bulunan Köşk hakkındaki bilgilere, Menderes Nehri' ne yakın kısımlardan tepelere kadar çok geniş bir alanda yapılan kazılar ve araştırmalar sonucunda ulaşılmaktadır. Bazı taşlar ve kayalar üzerinde ortaya çıkan resim ve yazılara göre, Köşk' ün tarihi Etiler (Hitit) zamanına kadar gitmektedir. Evliya Çelebi, "Seyahatname' sinde; "Cimşid' in tahtı Köşk' te idi" diye yazmakta ve yine aynı eserde, 1653 yılındaki deprem sonucu göçtüğü için halk arasında "Göçük" dendiği ve "göçük" kelimesinin "Köşk" haline geldiği belirtilmekte ise de "Küçük Asya" kitabındaki 1530 yılının haritasında Köşk adı geçmektedir.

Tarih boyunca birçok kez el değiştiren yörede bulunan Köşk, 9 Mayıs 1990 tarihinde kabul edilen, 20 Mayıs 1990 tarih ve 20523 sayılı Resmi Gazetede yayınlanan 3644 sayılı kanun ile ilçe olmuştur.

COĞRAFİ KONUM

Ege Bölgesinin asıl Ege Bölümü’ nde yer alan Köşk Aydın il merkezine 18 km. uzaklıktadır. İlçenin batısında Umurlu Kasabası, doğusunda Sultanhisar İlçesi, güneyinde Dalama Kasabası, kuzeyinde ise İzmir in Ödemiş ve Beydağ ilçeleri yer almaktadır. İlçe ayrıca Büyük Menderes çöküntü hendeğinde, Büyük Menderes in kuzeyinde konumlanmıştır. Denizden yüksekliği 65 metredir. İlçe, 91,976 km2 lik bir alana sahiptir.

İlçenin kuzeyinde doğu-batı yönünde uzanan Aydın Dağları bulunur. Güneyinde Menderes Nehri ve Menteşe Dağları ile çevrili olan Köşk, Büyük Menderes çöküntü ovasında yer alır. Köşk Ovası Büyük Menderes Nehrinin son 2500 yıldan beri taşıdığı alüvyonlarla dolmuştur. Alüvyon ova içerisinde eğim azlığı nedeniyle salınarak akan Nehir, ovada çok sayıda kavis çizerek doğu-batı doğrultusunda akar. İlçede bulunan en önemli akarsu, ovanın yüzeyinde doğu-batı doğrultusunda uzanan ve Ege Denizi ne dökülen Büyük Menderes Nehri ve ilçenin kuzeyinden Aydın Dağlarından doğan, güneye doğru akan ve Büyük Menderes de son bulan Başçayır deresidir. Başçayır deresi yaz kuraklığına bağlı olarak Büyük Menderes'e ulaşamaz. Ayrıca ilçe sınırları içerisinde Ethembey gölü ve Yavuzköy küçük çaplı göllerdir.

İKLİM

Köşk ilçesinde ve çevresinde Akdeniz iklimi görülür. İlçede yazlar sıcak ve kurak, kışlar ise ılık ve yağışlı geçer. Dağların doğu-batı doğrultusunda uzanması deniz etkisinin iç kesimlere kadar sokulmasına imkân verir. Köşk te kış mevsiminde ortalama sıcaklık 9,2 °C, yaz mevsiminde ortalama sıcaklık 28,9 °C, ilkbaharda 20,6 °C ve sonbaharda 12,9"C dir. Yüksek kesimlerde nadiren kış soğuklarına bağlı olarak kar yağışları görülmektedir. Kuzeydoğu (Poyraz) ve güneybatı (Lodos) yönlü rüzgârlar bölgeye hâkimdir. İlçedeki en sıcak ay Temmuz, en soğuk ay ise Ocak ayıdır. İlçeye yıllık 400 mm ile 700 mm arasında yağış düştüğü görülmektedir.

BİTKİ ÖRTÜSÜ

İklime bağlı olarak, ilçede hâkim olan bitki örtüsü, Akdeniz ikliminin tipik bitki örtüsü olan makidir. Bu bitki örtüsü 500–600 metreye kadar yaygın olarak görülür. 800 metreye kadar kızılçam, 900 metreye kadar fıstık çamı, 450 metreye kadar pırnal meşesi ve 700 metreye kadar zeytin delicesi görülür. Kekik, sarmaşık ve kendirgen gibi otsu bitkiler ilçede oldukça yaygındır. Kara ve demir yolu ile Köşke girenler tüm ova ve yamaçları kaplayan bitki örtüsü ile karşılaşırlar. Ova tabanında turunçgiller, dağlık kesimlerde zeytin, incir, ceviz, ve kestane ağaçları görülür.

TARIM VE TARIMIN İLÇE VE ÜLKE EKONOMİSİNDEKİ YERİ

Verimli Anadolu toprakları üzerinde kurulmuş olan ülkemizin ekonomisinde tarım önemli bir yer tutmaktadır. Buna bağlı olarak, yine bu verimli topraklarda konumlanmış olan Köşk İlçesinde iklimin elverişliliği sayesinde çok çeşitli tarım ürünleri yetiştirilmekte ve bu ürünler gerek iç pazarlarda gerekse dış pazarlarda yer alarak hem ilçe ekonomisine hem de ülke ekonomisine oldukça büyük katkıda bulunmaktadır. Akdeniz ikliminin ilçede hâkim olması, ilçe topraklarının oldukça verimli olması ve elde edilen ürünlerin kaliteli olması gibi nedenlerle ilçede yaşayan halk tarım faaliyetlerine büyük önem vermektedir. bu nedenle, tarım, ilçenin kalkınmasında, ilçe ekonomisinde ve sanayisinde oldukça önemli bir yer kaplamaktadır.

İlçenin coğrafi konumu, tarım faaliyetleri açısından ilçeye büyük katkı sağlamaktadır. Büyük Menderes Nehri, sulama kanalları ve yer altı suyunun zenginliği tarımda çeşitliliği arttırmıştır. Köşk Yavuzköy e yakın alanlarda yapılan sondaj çalışmalarında 980 m. ile 1300 m. arasında dört adet jeotermal kuyu açılmıştır. Buradan elde edilen sıcak su, elektrik enerjisi üretmede kullanılmakta olup ayrıca tarımsal amaçlı kullanılması da planlanmaktadır.

İlçe merkezi ve ova köylerinde narenciye, pamuk, mısır, çilek, domates; yüksek arazi yapısı olan köylerde önemli miktarda zeytin, incir, kestane, ceviz, elma vs. üretilmektedir. Ayrıca önem sırasına göre karpuz, erik, şeftali, buğday, arpa gibi ürünler de yetiştirilmektedir.

HAYVANCILIK

İlçe ekonomisi genel olarak tarıma dayalı olmasına rağmen, ilçede büyük ve küçükbaş hayvancılık da yapılmaktadır. Ancak hayvancılılığın ilçe ekonomisindeki yeri bitkisel üretime göre bitkisel üretime göre oldukça düşüktür. 2016 yılı verilerine göre Köşk ilçe merkezi ve köylerinde toplam 14737 adet büyükbaş, 9160 adet koyun ve 1550 adet keçi mevcudu bulunmaktadır.  Sığırcılık ova köylerinde toplu hayvancılık şeklinde ve daha çok süt sığırcılığı olarak yapılmaktadır. Dağ köylerinde ise aile işletmeciliği şeklindedir. Koyunculuk ise dağ köylerinin yaylalarında yapılarak milli ekonomiye gelir sağlamaktadır.

İlçenin önemli gelir kaynaklarından biri de arıcılıktır. İlçenin istatistiklerine göre 5600 adet fenni kovanda arıcılık yapan çiftçi ailenin olduğu ve mevcut arıların yöreye hâkim bitki florasından faydalandığı gibi beraberinde yörede ekili ve dikili sebze ve meyve ağaçlarının tozlanmasına da doğal olarak katkıda bulunmaktadır. Bunların dışında tahminen 2000 adet arılı kovan gezginci arıcılar tarafından kışı ilçe sınırları içinde geçirmektedir.

SANAYİ VE TİCARET

Sanayileşme ve ticaret, tarımsal üretime bağlı olarak gelişme göstermekte, orta ve küçük ölçekli işletmelerin sayısı zamanla artmaktadır. Bu işletmeler kendi olanakları dâhilinde kendi ürünlerini, yöreden almış olduğu zeytin, zeytinyağı, incir gibi ürünleri Anadolu nun çeşitli illerine götürerek ürünleri bu şekilde değerlendirmektedir.

İlçede tarımsal ürünlerin işlenmesi, paketlenmesi ve pazarlaması alanlarında onlarca firma, fabrika veya küçük işletme halinde faaliyet göstermektedir. Bu faaliyetler, tarım işçiliğinin yanında ürün sezonuna bağlı olarak ilçe halkına önemli derecede iş olanağı sağlamaktadır. İlçe ekonomisinde önem arz eden önemli kuruluşlardan biri de Köşk TARİŞ (Tarım Satış Kooperatifı) tir. Yıllık üretime bağlı olarak önemli miktarda pamuk, zeytinyağı ve kuru incir alımı yapılmaktadır. Köşk ilçesi; zeytin, incir ve kestanede ilçedeki ürünlerin yanı sıra çevre ilçelerden ürün alan önemli bir pazaryeri durumundadır. İlçe merkezinde Köşk Ziraat Odası, Esnaf ve Sanatkârlar Odası, Tarım Kredi Kooperatifi, Tarım Satış Kooperatifi ( TARİŞ) Esnaf ve Sanatkârlar Kredi ve Kefalet Kooperatifi gibi kooperatifler ile Ziraat Bankası hizmet vermektedir. Çiftlik ve Beyköy Köyleri Köy Kalkındırma Kooeratifleri, Baklaköy Köyü Sulama Kooperatifi ve Başçayır Köyü Tarım Kredi Kooperatifi köylerde hizmet veren tarımsal amaçlı kooperatiflerdir.